AKTUELNO

Marko Matić, glavni urednik Medijske mreže „Antidot“ istakao je da kosovska vojska ne može da bude formirana promenom zakona, već promenom ustava, kao i da bi njeno formiranje ugrozilo život Srba na tim prostorima.

Matić je za Novo jutro televizije Pink rekao da u celoj priči oko Kosova i formiranja kosovske vojske, kao i priče oko prijema u Interpol, postoje tri aspekta: bezbednosni, pravni i politički.

- Ja ne bih davao veliki značaj kapacitetima Kosova da bezbednosno ugrozi Srbiju, ali oni mogu da ugroze Srbe na Kosovu, to je ono što je za Srbiju opasno i neprihvatljivo. Jako je bitno kada se sve ovo događa, a to je u toku pregovaračkog procesa o postizanju nekog trajnog, održivog rešenja između Srba i Alabanaca, dakle nekog mirovnog sporazuma, trajnog, koji bi omogućio da živimo na istom prostoru - izjavio je Matić.

Kako dodaje, kosovska vojska ne može da se formira promenom zakona, već promenom ustava.

- Da bi se ustav promenio, potrebno je da u njihovom parlamentu dve trećine poslanika glasa za to, i od toga dve trećine manjinskih poslanika. Srpski poslanici nisu glasali, a oni su zbog toga izbegli da menjaju ustav, pokušali su da kao političkim kukavičijim jajetom kroz izmenu tih zakona proture priču o vojsci Kosova - ocenio je Matić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, prema strukturi tih snaga, one predstavljaju vojsku, čak i ako se ne nazivaju tako.

- To je vojna struktura, samo vojska ima generalštab. Ovo nije moglo da se obavi bez američke podrške i bilo je koordinirano sa zahtevom za povlačenje UNMIK-a koji je podnela Niki Hejli u UN. Sve to se događa u trenutku obnove pregovaračkog procesa. Njihova politika u ovom trenutku je dvosmislena i šizofrena i nije jasno šta Vašington želi - istakao je Matić.

Vlade Radulović, vojni analitičar, rekao je da ako se pogleda struktura onog što će se sada zvati takozvane kosovske oružane snage, vidimo da je ta struktura zadržana u sličnoj formi.

- Moram da naglasim da je ovim izmenama zakona dodato još nekih četiri komande, tako će oni sada imati ukupno pet komandi. Pored komande kopnenih snaga, koja je bila i u okviru kosovskih bezbednosnih snaga, sada će on imati i glavni štab i komandu za doktrinu i obuku, zatim komandu za logistiku i komandu nacionalne garde - naveo je Radulović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ta odluka je u apsolutnoj suprotnosti ne samo sa Rezolucijom 1244, već i sa onim što je Marti Ahtisari rekao.

Kada bi opozicija došla na vlast mnogi bi završili u podrumima

Povodom monstruozne pretnje vešanjem poslanika Dveri Srđana Noga Marko Matić je rekao da je veliki problem što na opozicionom sceni nemamo odgovornije političare. - Šta bi se dogodilo kada bi oni došli na vlast sa ljudim koje sada pokušavaju da linčuju. Mnogi od nas bi završavali po nekim konzulatima, podrumima, ko zna gde. To bi bila naša realnost - kazao je Matić.  Kako dodaje, oni ugrožavaju demokratiju u zemlji.Saša Adamović je rekao da kada se poziva na vešanje svojih političkih protivnika, naše istorijsko iskustvo nas vraća na neka neprijatna sećanja.- Na primer na 1941. godinu kada su na Terazijama visili srpski rodoljubi koji su se borili protiv okupatora - ocenio je Adamović.

- Po toj ideji Ahtisarija koji je negde stub i temelj priče o takozvanom Kosovu, jeste da što se tiče oružanih snaga, ne mogu imati nikakvu vojsku, a što se tiče kosovskih bezbednosnih snaga, mogu biti naoružane lakim naoružanjem - kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, ovim izmenama zakona će doći u situaciju da se broj aktivnog sastava duplira, a broj rezervista poveća.

Saša Adamović, istoričar, rekao je da bi taj proces trebalo da traje deset godina i da do tada neće biti nezavisne države Kosovo i da neće biti onih koji će tako želeti da zalegnu za kosovsku nezavisnost.

- Oni koji su je sponzorisali i stvarali sve ove godine, odavno će biti na đubrištu istorije. Situacija se menja, i sada u velikoj meri. Kada pogledamo naslove dnevnih novina, vidimo da se dešava nešto što možemo nazvati tektonskim promenama u međunarodnoj politici - kazao je Adamović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ambasador Skot je čovek koji pripada starim strukturama Stejt departmenta, odakle je dolazila opstrukcija Trampove spoljne politike.

Adamović je istakao da Srbija treba da ima odgovor na ono što se dešava na toj našoj teritoriji.

- To je ono što je predsednik Vučić govorio, da je ideja koja je bila na snazi proteklih godina, da idemo u Brisel da ponudimo rešenja, ali tamo nismo ni mogli da dođemo u situaciju da se uvaži to što govorimo, jer sa naše strane stola osim nas, izgleda nema nikog, a sa one druge sede svi zajedno - ocenio je Adamović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo

#Marko Matić

#Novo jutro

#Vojska

'